6 zinnen waar je niet op zit te wachten als je een paniekaanval hebt

Ben je zwaar in paniek, dan krijg je de meest vreemde zinnen naar je hoofd geslingerd. Ik heb een selectie gemaakt van de 6 meest voorkomende zinnen. Op het  moment dat je ze hoort heb je vaak geen weerwoord, maar met deze antwoorden erbij maak je toch een goede kans om de belager tot inkeer te brengen.

Om het iets makkelijk leesbaar te maken heb ik de vervelende persoon met opmerkingen René genoemd. Dit is zowel een jongens- als meisjesnaam. Heet je René, sorry voor het toeval…..

1. ‘Het zit tussen je oren’

Technisch gezien heeft René gelijk. Een paniekaanval komt voort uit de hersenen en wetenschappelijk is aangetoond dat deze recht onder de schedel en tussen de oren zitten.

De zin is net zo zinloos als tegen een voetballer zeggen die net met een gescheurde knieband van het veld wordt gedragen: ‘Het zit tussen je boven- en onderbeen in.’ Even waar, even nutteloze informatie.

2. ‘Je doet het jezelf aan’ ook wel ‘Je doet het zelf’

Weer heeft René gelijk. Er loopt – gelukkig – niemand buiten met een injectienaald met paniekaanvallen erin om deze bij willekeurige voorbijgangers in te spuiten.

Echter bijna iedere ziekte die je krijgt wordt niet door een ander ingespoten en toch zeg je nooit tegen René die met zware griep op bed ligt: ‘Je doet het zelf.’ Terwijl het technisch gezien wel correct is.

Het is Renés lichaam en Renés ziekte, maar bij een lichamelijke ziekte zijn we zo opgevoed dat we het niet sociaal vinden onaardige dingen te zeggen. Alhoewel we wel denken dat René beter voor zichzelf had moeten zorgen.

Schijnbaar is de maatschappelijke gedachte dat iets wat in het lichaam niet naar behoren werkt de verantwoordelijkheid van de dokter. Als de hersenen dwars liggen, creëer je het – volgens anderen – zelf. Ik kom hier in een volgend blog op terug.

3. ‘Je moet gewoon aan iets anders denken’

Deze testen we op René uit. We laten het nummer ‘Manamana’ van de Muppets horen. Welke ook kan, is de popcorn-song.Deze spelen we een keer of tien af. Vervolgens vragen we René om het nummer ‘Hello’ van Adele te zingen (ieder ander moeilijk nummer mag ook) en net voordat René zijn mond open doet laten we het eerder gekozen nummer nog een keer horen en dan op geluidstand voluit.

En lukt het René om de juiste tekst en de juiste melodie te zingen?

Leg vervolgens uit dat het bij een paniekaanval nog vele malen erger is.

4. ‘Doe eens rustig’  ook wel ‘Doe eens kalm’ 

“Never in the history of calming down has anyone ever calmed down by being told to calm down.”  – Recite.com

René blaat nutteloze frustraties.

5. ‘Er is niets aan de hand’ 

Er is wel degelijk iets aan de hand. Je bent in paniek en niet voor niets. De reden waarvoor is misschien wat overtrokken, maar de angst is echt.

René vindt zelf dat er niets aan de hand is. Dus de volgende keer dat René  zijn/haar teen heel hard stoot, waarbij het bloed spuit en de nagel loslaat, zeggen we: ‘Er is niets aan de hand.’

Je glimlacht lief, zegt: ‘Dat zeg je ook altijd tegen mij’ en dan breng je hem/haar naar de eerste hulp.

6. ‘En nou is het klaar….gewoon normaal doen’

Ooit schreeuwde mijn buurman tegen zijn hond: ‘Doe normaal.’ Van alle honden-commando’s had ik deze nooit gehoord en de hond schijnbaar ook niet, want de boxer keek stoïcijns, zijn kop een beetje scheef zijn baas aan.

Wat is normaal? Voor een paniekaanval-patiënt is het ongelukkigerwijze normaal om in paniek te zijn en het is helaas net zo zinloos om tegen René te schreeuwen: ‘En nu, doe eens gewoon empathisch.’ Misschien helpt het wel.

Enkele van deze zinnen zijn ook opgenomen in mijn paniekroman “Ben ik nou gek?’
Het volgende blog gaat over hoe wij – niet psychiaters – vinden dat hersenen werken.

….wordt vervolgd…..

<<< Lees eventueel ook mijn blog met praktische tips om een paniekaanval te voorkomen. >>>

1 gedachte over “6 zinnen waar je niet op zit te wachten als je een paniekaanval hebt”

  1. True!!! Nog maar eens moeten ondervinden
    .. ik zit al 3 dagen în een zware fase van paniekaanvallen en niets helpt ?

Reacties zijn gesloten.