Helpen de anti-piekerkaartjes van de Flow?

Wat schetst mijn verbazing? Bij de eerste Flow van dit jaar, die bij mij in de bus viel, zaten anti-piekerkaartjes. De eerste gedachte die opkwam was een licht gevoel van paniek omdat het nieuwe nummer van de Flow al in de bus viel en ik het oude nummer nog niet uit had. Gelukkig kon ik de anti-piekerkaartjes direct gebruiken. Nu ben ik meer een paniekaanvalhebster dan een piekeraar en de eerste vraag is dan ook: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen piekeren en nadenken?

Bij piekeren blijven bepaalde gedachten terugkeren en blijft ‘het hoofd’ malen. Piekeren is géén nadenken. Bij nadenken kom je tot een oplossing, een conclusie. Bij piekeren kunnen de gedachten eindeloos doorgaan zonder enig resultaat.

Verschil tussen piekeren en een paniekaanval?
Veel piekeren kan een vorm zijn van een piekerstoornis (ook wel met een mooi woord: gegeneraliseerde angststoornis). Het verschil met een paniekaanval is dat er legio lichamelijke klachten bij komen. Een paniekaanval kan zomaar opkomen, alsof je erin schiet, maar ook voortkomen uit eerst een kwartiertje rustig piekeren, waarbij de stress steeds meer omhoog schiet en je in een paniekaanval belandt.

Heb ik iets aan anti-piekerkaartjes?

Als je last hebt van piekeren en/of paniekaanvallen kunnen de kaartjes van nut zijn. De adviezen die erop staan, zijn wel bekend. Tips als: zoek afleiding, ga bewegen, maak een wandeling en schrijf je gedachten op zijn algemeen goed. Echter als je een pieker- of een paniekaanval voelt opkomen, kan het lezen van de kaartjes alleen wél een goede afleiding zijn.

Waarom piekert een mens vaak ‘s nachts?

Piekeren ontstaat vaak ‘s nachts, want dan vallen alle omgevingsgeluiden en niet slapende zaken weg. Je bent overgeleverd aan je eigen gedachten. De malende gedachten worden niet gestopt door enige hinder, zoals een was die in de wasmachine gepropt moet worden of een hond die jankend aangeeft, nu naar buiten te willen. Je bent alleen, helemaal alleen met je eigen hersenkronkels.

Helpen de anti-piekerkaartjes?

Voordat je acuut naar de winkel holt, om Flow magazine met de anti-piekerkaartjes te kopen, test ik ze uit. Het is midden in de nacht en mijn gedachten malen over (ja waarover eigenlijk…..). Ik wil loskomen uit het geheel en bedenk me dat de kaartjes een verdieping lager liggen. Onderweg naar beneden vergeet ik de laatste tree en glij een stukje waarbij ik nog net de trapleuning kan grijpen en verrek mijn arm. In de woonkamer heb ik geen idee meer waar ik de kaartjes neergelegd heb. Ik trek alle lades open en zie dermate veel rotzooi liggen dat er een tweede piekergedachte bijkomt: hoe krijg ik dit ooit eens fatsoenlijk opgeruimd. Na een half uur zoeken heb ik de kaartjes, maar weet ik het oorspronkelijk probleem niet meer. In zekere zin heeft de zoektocht naar de kaartjes dus geholpen. Maar om ze daarom nu te kopen….

Wat helpt wel?

Het beste is om het onderliggende probleem van piekeren en/of paniekaanvallen aan te pakken, om de strijd aan te gaan met de fobie of angst. Dit kan met behulp van goede begeleiding, een psychiater of met bijvoorbeeld mijn gratis boek paniekaanvallen. In dit meer dan 50-pagina’s tellende e-boek kan je lezen over hoe je stelselmatig de onderliggende gedachte kan tackelen van je fobie of angst om zo een begin te maken met het voorkomen van piekeren en paniekaanvallen.

Staat er op de kaartjes dan niets nieuws?

Jawel. Op het laatste kaartje staan wat positieve punten van piekeraars. Ze zijn attent, betrouwbaar en kunnen goed prioriteiten stellen.
Misschien wist ik dat wel, maar het blijft heerlijk om zoiets te horen.