Interview in De Voorschotense Krant

Voorschotense schrijft roman over paniekaanvallen en postnatale depressie
‘Ben ik nou gek?’, een leven met doodsangst

Bang zijn, heel erg bang zijn maar waarvoor? Je hart gaat als een gek te keer, zweet druipt van je af, misselijk, trillerig je gaat nu dood, je weet het zeker. Dat is wat mensen voelen met een paniekaanval. Voorschotense Saskia Oudshoorn is één van hen. Na de geboorte van haar zoon kreeg ze er ook nog eens een postnatale depressie bij en werd opgenomen. Ze schreef haar belevenissen op in de roman ‘Ben ik nou gek?’

Voorschoten – Natuurlijk, er zijn al heel veel boeken over geschreven maar dit is de eerste door een ervaringsdeskundigen en vervat in een roman. ‘Normaal gesproken gaat het over de aandoening, niet over de mensen’, zegt Saskia. ‘Dat wilde ik veranderen. Als het je overkomt weet je niet wat er gebeurt. Ik kom uit een vrolijk en blij maar vooral nuchter gezin. En juist ik kreeg deze aandoening, ik snapte er niets van. Ik durfde niets meer en raakte mezelf en de weg kwijt. Zo vaak dacht ik ‘ben ik nou gek?’ en die gedachten gaan een eigen leven leiden. Het duurde jaren voordat ik er een stickertje op kon plakken. Dat was voor mij een eye-opener maar ik had nog een lange weg te gaan.’ En over die weg schrijft Saskia. ‘Het boek ontstond doordat men mij aanraadde over mijn leven en mijn gedachten te schrijven. Vier jaar heb ik er over gedaan. Soms was ik inspiratieloos, wist het gewoon niet meer, een bezoekje aan Odilia van de Chocolaterie bracht dan weer uitkomst’, lacht ze.

Hoofdpersoon in het boek is Suus, een nuchtere vrouw die op een gegeven moment paniekaanvallen krijgt. Haar familie en vriendinnen snappen het wel maar begrijpen het niet. Alleen vriendin Charlie is, tot verbazing van Suus, ervaringsdeskundige. Als Suus trouwt en later haar zoon krijgt, is de kans op postnatale depressie heel groot. En dat gebeurt ook. Zo erg dat Suus met haar baby op een psychiatrische afdeling opgenomen wordt. Ze komt er weer uit maar dat moet ze wel een vreemde baby meenemen. De verpleging zegt dat het van haar is! ‘Ben ik nou gek? leest makkelijk, is doorspekt met humor tijdens de reis van psychiater naar psychiater. Niet alles is mij overkomen hoor’, vertelt Saskia. ‘Maar doordat ik er over praatte kreeg ik juist die andere verhalen te horen, vooral tijdens mijn tijd in het ziekenhuis. Al die verhalen heb ik verwerkt in mijn boek. Met humor ja, dat past bij mij. Het heeft mij niet alleen enorm geholpen om door moeilijke tijden heen te komen maar het maakt het boek ook veel leesbaarder als je af en toe flink kunt lachen. Bovendien zijn depressies en paniekaanvallen voor iedereen anders. Ook de behandeling is voor iedereen anders. Wat bij de een werkt, is bij de ander volkomen zinloos. Met dit boek heb ik die verschillen willen laten zien.’

Wie lijdt aan paniekaanvallen is overigens niet de enige. In Nederland alleen al zijn dat er ruim 680.000 mensen. ‘Dat ontdekte ik pas tijdens het schrijven van mijn boek. Kijk, ‘je hebt het gevoel dat je de enige bent. Er rust nog steeds een taboe op. Zeker de postnatale depressie. Die roze wolk is er lang niet voor iedereen. 13% van de pas bevallen vrouwen krijgt een depressie maar praten niet Ook de omgeving niet als ze al weten wat er aan de hand is. Familie en vrienden in mijn boek zijn overigens niet waarheidsgetrouw beschreven, ik heb personen gecreëerd met diverse karaktereigenschappen. Mijn omgeving is altijd belangrijk geweest. Dankzij hen ben ik er nu doorheen en gelukkig. Dat is een groot goed. Ik hoop dat mijn boek meer begrip kweekt bij zowel slachtoffers als de omgeving. Voor de laatste groep is het namelijk ook moeilijk, dat wordt al gauw vergeten.’

‘Ben ik nou gek’ kost € 17,50 en is te koop bij Boekhandel de Kler en via saskiaoudshoorn.nl

 

Foto: Linda van Kooperen