Je weet maar nooit in dit land

Hedenochtend las ik op de telefoon het weerbericht. Beetje vorst in de nacht, sneeuw, maar nog geen noodzaak om de rayonhoofden bij elkaar te roepen. Toch komt het Rode Kruis met een angstaanjagend bericht: wij Nederlanders zijn slecht voorbereid op vrieskou.

Want ja, 2017 is waarschijnlijk toch weer één van de warmste jaren ooit, maar we moeten ons wel goed beschermen tegen een tergende slopend koufront. En de tips liegen er niet om: Reist u met het OV, ga dan uit de wind staan. Wat een tip! Daar had ik nou nog nooit aan gedacht. Meestal kleed ik me juist helemaal en probeer als een Wim Hofman nog snel even icewoman te spelen, maar nee, dat raadt het Rode Kruis af.

Voor de rit met de auto hebben ze ook advies: neem eten mee! De zak drop die standaard in de auto ligt is niet afdoende als ik ingevroren sta op het stuk tussen thuis en het werk aan de andere kant van de stad. Dus iedere morgen maak ik een noodrantsoen, het moet immers wel vers zijn. Fruit, brood, twee thermoskannen één met soep en één met thee. Dit is niet het lunchpakket, natuurlijk niet, want stel dat ik op de terugweg overvallen wordt door uitputtende vrieskou, dan moet er wel wat te eten zijn. En de deken natuurlijk: die mag niet ontbreken. Dit alles stop ik in mijn noodpakket voor onderweg. Op mijn telefoon google ik de vraag hoe vaak automobilisten in Nederland onderkoeld raken. Ik laat me niet afschrikken door het bericht dat dit nog nooit is voorgekomen. Eens kan de eerste keer zijn.

Het Rode Kruis adviseert het niet, maar tevens neem ik mee mijn schaatsen: kan ik toch nog wegkomen als het ijzelt, langlaufski’s: stel dat het teveel sneeuwt en voor het geval dat de dijken breken mijn zwemkleding en een opblaasboot. Verder ligt er in mijn auto standaard: campinggas, pannensetje, survivalgids, parachute en een luchtbed. Dit laatste is dubbelhandig of als zacht bed of extra drijfmiddel. Helaas pastte niet alles in mijn kleine mini en heb ik uit voorzorg een camper aangeschaft, daar zit meteen een koelkastje in, extra ruimte voor kleding en een standaard voor de fiets. Want je weet maar nooit in dit land.   

Het Rode Kruis ondersteunt al hun advies met een app die je in nood kan raadplegen. Maar voordat je hem opent, geven ze je advies voor de telefoon: hou deze goed warm, door de kou loopt hij sneller leeg! Iedere ochtend voor ik aan mijn twintig minuten durende rit naar mijn werk ga, wikkel ik mijn telefoon in een voorverwarmde fleecedeken. Een lege telefoon, dat zou de grootste ramp zijn.