De eerste keer dat ik een paniekaanval had, wist ik niet wat me overkwam. Ik kende de symptomen niet die bij een paniekaanval horen. Daardoor leken in het begin de paniekaanvallen erger te zijn dan ze in werkelijkheid waren. Pas toen ik een artikel las over de symptomen van paniekaanvallen, ging bij mij het kwartje vallen. Niet dat het toen minder werd, maar ik herkende de dingen die ik had.
Paniekaanval symptomen
Herkenning van een paniekaanval is in die zin fijn, zodat je weet dat je een paniekaanval hebt en niet iets anders. Bij een paniekaanval gebeurt er van alles in je lichaam. De angst die je ervaart is enorm en je krijgt last van diverse symptomen die binnen enkele minuten vanuit het niets tot een hoogtepunt komen. De meeste mensen die last hebben van paniekaanvallen hebben last van vier om meer van onderstaande symptomen:
- snellere hartslag
- zweten
- duizeligheid
- koude rillingen
- beven
- tintelingen
- doof gevoel in handen of voeten
- misselijkheid
- braken
- diarree
- licht in je hoofd
- druk of pijn op de borst
- benauwdheid
- gevoel dat je de controle over jezelf verliest, gek wordt, flauwvalt of doodgaat
Zeker als je voor het eerst een paniekaanval hebt en last hebt van het symptoom waarbij je druk of pijn op de borst voelt, wordt menig ambulance voor niets gebeld! Daar heb ik gelukkig geen last van gehad, ik had vooral last van de symptomen: braken, diarree en duizeligheid. Het enige voordeel dat die symptomen hadden, was dat ik er goed van af viel.
Verschil paniekaanval en paniekstoornis
Zo’n 10% van de Nederlanders heeft in zijn leven een keer een paniekaanval gehad. Echter bij 3,8% van de bevolking heeft last van terugkerende paniekaanvallen. In zo’n geval spreken we van een paniekstoornis. De symptomen blijven hetzelfde als bij paniekaanvallen, maar er komen -helaas- ook nieuwe symptomen bij:
- angstig over wat je overkomen is
- je vermijdt plekken waar je eerder een paniekaanval hebt gekregen
- je vermijdt plekken waar je vermoedt dat je een aanval van paniek kan krijgen
- je ontwikkelt angst voor de angst
Waardoor krijg je een paniekaanval?
Er zijn meerdere mogelijkheden waardoor een paniekaanval kan ontstaan. Ik noem een paar voorbeelden:
- je komt in een gevaarlijke of zeer onbekende situatie. Denk hierbij aan een autoongeluk, het onverwacht overlijden van een goede bekende of er breekt een enorme brand uit in huis.
- je gaat iets doen wat toch al spannend voor je is en de normale spanningsverschijnselen zoals zenuwachtig zijn, sneller ademen, snellere hartslag verergeren en doen denken dat je ziek bent of dat er iets ergs met je aan de hand is.
- je denkt dat iets gevaarlijks is, terwijl dat niet zo is.
De kans of je een paniekaanval krijgt is vooral groot als je:
- gestresst bent
- vermoeid bent
- als het al in de familie voorkomt. Paniekaanvallen zijn erfelijk belast.
- als je niet goed tegen bepaalde stoffen (zoals cafeïne) kan. Bepaalde stoffen kunnen in een enkel geval een paniekaanval uitlokken of versterken.
Wat is het verschil tussen een paniekaanval en een angstaanval?
Meestal hebben we het over angst- en paniekaanvallen door elkaar heen. Maar er zit wel een klein verschil in. Een angstaanval heb je eenmalig en ben je dus maar één keer goed bang ergens voor.
Een paniekaanval heb je voornamelijk angst voor de angst. Er is dan niets wezenlijks aan de hand. Heb je chronisch last van paniekaanvallen, dan spreekt men over een paniekstoornis. De woorden paniekstoornis en angststoornis gebruikt men ook door elkaar, hoewel het officieel twee verschillende ziektebeelden zijn. De symptomen van beide ziektes zijn hetzelfde.
Gratis zelfhulp e-book paniekaanvallen
Wil je meer lezen over paniekaanvallen? Lees dan mijn meer dan vijftig pagina tellende boek Paniekaanvallen. Gratis als e-book te downloaden!