paniekaanval symptomen

Paniekaanval voorkomen? 5 praktische tips!

Het is belangrijk dat je een paniekaanval neemt zoals hij komt. Alles wat je doet om een paniekaanval te voorkomen, zorgt ervoor dat hij alleen nog maar vaker voorkomt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! In dit blog lees je 5 paniekaanval tips en andere praktische informatie waar je direct mee aan de slag kunt.

Wat is een paniekaanval?

Een paniek aanvaal is een intense aanval van angst en spanning. Je kunt het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Andere veel voorkomende paniekaanval symptomen zijn vooral lichamelijke klachten, zoals koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen of druk op de borst. Logisch dus dat een paniekaanval als zeer heftig kan worden ervaren.

Hieronder zie je een kort fimpje uit een aflevering van Dokters vs Internet met Anita Witzier, waarin ikzelf als patient figureer. Een team van drie echte dokters en een team van drie BN-ers proberen de juiste diagnose te stellen, in mijn geval dus een paniekstoornis. Het filmpje is een korte uitleg over wat een paniekstoornis of paniekaanval nu daadwerkelijk is.

 

Hoe kun je een paniekaanval voorkomen?

Heb je last van een paniekaanval, of wordt iemand in jouw nabije omgeving wel eens door paniek overvallen? Hieronder zie je 5 handige en praktische tips om een paniekaanval te voorkomen of voor omstanders hoe je iemand kan helpen om een paniekaanval te stoppen.

1. Ken de symptomen

Om een paniekaanval te voorkomen, is het van belang om te begrijpen hoe deze ontstaat. Tijdens een paniekaanval verlies je de controle over je angst. Je bent jezelf niet meer. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk de controle over je angst terug te pakken, waardoor je de angst kunt beheersen. Heb je een paniekaanval, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht en die moet je doorbreken.

paniekaanval symptomen

De lichamelijke symptomen waarmee angst gepaard gaat (bijvoorbeeld hartkloppingen, misselijkheid, of een versnelde ademhaling) worden tijdens een paniekaanval verkeerd geïnterpreteerd. Je denkt snel aan bijvoorbeeld hartkloppingen als een voorbode van een hartinfarct, je denkt dat je dood gaat. Door deze verkeerde invulling die je er in gedachten aan geeft, neemt de angst nog verder toe. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

2. Zoek afleiding

Op het moment dat je een vette paniekaanval hebt en voor je huis valt iemand van zijn fiets, dan reageer je direct door te helpen. Je weet wat je moet doen, belt het alarmnummer etc. De vallende fietser was voor jouw krokodillenbrein geen gevaar en je kon meteen adequaat reageren. En verdomd, de paniek was even weg. Door bewust afleiding te zoeken kun je dus ook preventief een paniekaanval voorkomen. 

paniekaanval voorkomen schommelen

Nu kan je natuurlijk moeilijk iedere keer dat je een paniekaanval hebt een touwtje over de weg spannen in de hoop dat iemand valt, zodat je als reddende engel kan fungeren en uit je paniekaanval kan komen. Dus we moeten zelf aan de slag. Er zijn verschillende soorten afleiding die per situatie beter of minder goed werken. Bijvoorbeeld schommelen, praten of opschrijven wat je meemaakt, kan allemaal goed helpen om een paniekaanval te voorkomen.

3. Let op je ademhaling

Grote kans dat je bij een paniekaanval aan het hyperventileren bent. Hierbij krijg je last van vervelende bijwerkingen: tintelingen, licht in het hoofd, duizelingen. Dat moet stoppen.

paniekaanval voorkomen adem

Het snelst krijg je overigens een goede ademhaling als je gaat zingen. Het liefst zo luid mogelijk. Zingen heeft twee voordelen: het leidt af en je moet goed ademhalen anders kan je niet zingen. Nu weet ik dat de meesten zichzelf geen zanger noemen: geeft niet. Zing onder de douche, verjaag de vogels met je stem. Natuurlijk staat je hoofd niet naar zingen als je je rot voelt, maar het werkt wel om een paniekaanval te voorkomen of bestrijden.

4. Kijk op de klok

Misschien een rare tip, maar uit onderzoek is gebleken dat paniekaanvallen niet langer duren dan gemiddeld anderhalf uur.

paniekaanval voorkomen klok

Doordat je op de klok gaat kijken leid je jezelf af. Heb je langer een paniekaanval, realiseer je dan dat je een nieuw record gaat verbreken en wat je gaat doen als je het record daadwerkelijk verbroken hebt; feesten, nodig je de pers uit etc. Je begrijpt: afleiding is denken in hippocampus. Zo kun je door op de klok te kijken dus letterlijk een paniekaanval voorkomen.

5. Ga lekker lopen

Eén van de natuurlijkste bewegingen die er is en het werkt om een paniekaanval te voorkomen. Gewoon lopen. Mooiste is buiten, omdat daar de meeste afleiding is.

paniekaanval voorkomen lopen

En durf je niet naar buiten, loop dan bewust door je huis. Voel hoe je je voet neerzet, kijk om je heen, bedenk waar naar welk vertrek je hierna loopt.  De reden om te lopen is omdat je bij lopen endorfine aanmaakt een natuurlijke drug waar je je prettiger van voelt. En ook hierbij geldt: het is afleiding.

Je kunt nog veel meer informatie vinden over het voorkomen van een angst- of paniekaanval door beweging op de website bewegenvoorjebrein.nl.

Paniekaanvallen in cijfers

Veel mensen hebben last van paniekaanvallen. Maar er is pas sprake van een stoornis als de aanvallen regelmatig terugkeren. Bijna 10% van de Nederlanders is wel eens overvallen door een paniekaanval, maar een paniek- of angststoornis komt voor bij 3,8% volgens de Hersenstichting Nederland.

Paniekaanval medicatie?

Antidepressiva worden vaak gebruikt als onderdeel van een behandelingen tegen angststoornissen. Deze medicijnen tegen angst hebben helaas vaak wel bijwerkingen. Maar als het beter is, doen!

Soms worden ook rustgevende middelen voorgeschreven. Het grote nadeel van deze medicijnen is dat jij en dus ook jouw lichaam snel went aan het rustgevende middel. Dat levert weer het gevaar op dat de dosis van het medicijn omhoog moet voor een goede werking.

Deze gewenning is een soort verslaving. Behandelaren zijn daarom heel terughoudend om deze rustgevende middelen voor een langere periode voor te schrijven.

Conclusies

Los van alle antidepressiva of rustgevende middelen, kun je ook gelukkig heel veel zelf doen om een mogelijke paniekaanval zo veel mogelijk te voorkomen. Ik hoop dat dit blog je daar een klein beetje bij kan helpen.

Ook ben ik heel erg benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van angststoornis en paniekaanvallen. Laat dan ook gerust hieronder een reactie achter.

In de boekroman ‘Ben ik nou Gek?‘ vertel ik op een luchtige manier over mijn persoonlijke ervaringen over mijn tijd dat ik paniekaanvallen had en hoe ik tijdens de bevalling van mijn zoontje werd meegesleurd in een heftige postnatale depressie, waarbij ik pas in het Erasmus psychiatrisch ziekenhuis ontwaakte.

Een van de beste complimenten die ik heb ontvangen in een recensie van een lezer via bol.com;

✮✮✮✮✮ Een hilarisch ernstig boek

Het boek zal medio April 2019 opnieuw worden uitgebracht door de Droomvallei-uitgeverij.

Tenslotte, help alsjeblieft zoveel mogelijk mensen met deze 5 tips om paniekaanval te voorkomen door dit blog te delen op jouw Social Media kanalen.

Alvast bedankt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *