Paniekaanvallen bij bekende Nederlanders

Paniekaanvallen bij bekende Nederlanders

Als je een paniekaanval krijgt, denk je dat je de enige bent. Maar niets is minder waar. 10% van de Nederlanders heeft ooit een paniekaanval gehad. Een kleine 4% heeft er chronisch last van, dat zijn zo’n 680.000 mensen. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, dus ook bij bekende Nederlanders.

Paniekaanval is niet stoer

Als je een paniekaanval hebt gehad, dan loop je daar niet mee te koop. Het is niet stoer, niet gaaf en niet fantastisch. Het maakt je onzeker en zwak. En dat weten anderen ook. Dus de meesten houden een paniekaanval geheim. Bij een gebroken been kan je een gedurfd verhaal verzinnen, bij kriebel aan je kruis een schunnig verslag, maar bij een paniekaanval kruipt alleen de gȇne door je aderen. En toch heeft menig bekende Nederlander het.

René van der Gijp

In het programma Veronica Inside vertelt René van der Gijp dat hij ook last heeft gehad van paniekaanvallen bij zijn theatershow. Hij herkent de malende gedachten, de problematiek die je in je hersenen bedenkt en wat het vervelende gevoel in je lichaam teweeg brengt. Maar hij durft het uit te spreken. In 2012 vertelde hij al in De Wereld Draait Door al over zijn ‘inzinkjes’ en ‘paniekaanvalletjes’, zoals hij ze zo mooi benoemt.

‘Een paniekaanval is niet stoer.’ – René van der Gijp

Bekende Nederlanders

René van der Gijp is een van de weinige bekende Nederlanders die het durft te zeggen, naast Henny Huisman die er ook al jaren last van heeft. Andere bekende Nederlanders die paniekaanvallen hadden zijn Javier Guzman, Marjolein van Kooten, Marjon de Hond en Sander Lantinga. Het is ook niet niets om ervoor uit te komen, maar het levert wel veel herkenning voor medepatiënten op en vooral erkenning voor de ziekte.

Youp van het Hek?

De vraag rijst of Youp van het Hek van de week een paniekaanval heeft gehad. Het lijkt er wel op volgens René van der Gijp, maar het moet verdomde moeilijk zijn voor Youp om het te erkennen. Want zegt René van der Gijp in Veronica Inside: ‘als je iedereen in je programma af zeikt, is het niet stoer om te zeggen dat je geveld bent door een paniekaanval.’

Meer over paniekaanvallen weten: Lees het gratis e-boek Paniekaanvallen.

https://www.youtube.com/watch?v=kNwMhJm-cA0